Boršč

Vyzkoušený recept na vynikající ruský boršč s červenou řepou, který se musí vařit ve velkém a nejlépe tak trochu od oka.

85 minut, až 10 porcí

Ingredience

  • 750 g hovězího masa (přední s kostí)
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 6 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 menších červených řep
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 1/2 hlávkového zelí
  • 4 rajčata
  • 2 brambory
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku

Na dochucení

  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • cukr krupice

Podávání

  • zakysaná smetana
  • čerstvý kopr

Postup

Očištěné hovězí maso dáme do hrnce s vodou, přidáme bobkový list, stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření. Vaříme pod poklicí zhruba 2 hodiny, případně v tlakovém hrnci zhruba 45 minut do měkka.

Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a dáme vařit do měkka, zhruba 30 – 40 minut.

Cibuli, mrkev i hlávkové zelí nakrájíme na tenké, delší proužky.

Rajčata nařízneme u stopky i na protější straně do kříže, spaříme horkou vodu a oloupeme. Zbavíme je semínek a v podstatě jen dužinu nakrájíme také na proužky. Brambory nakrájíme na kostičky.

V hrnci orestujeme na másle pokrájenou cibuli i mrkev, přidáme rajčatový protlak a rajčata krátce zasmažíme. Následně přilijeme vývar z hovězího masa a přivedeme k varu.

Červenou řepu pokrájíme také na tenké proužky, nebo nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do hrnce i s vývarem z řepy. Přidáme zelí, brambory a uvařené hovězí maso.

Boršč povaříme zhruba 60 minut, aby bylo vše do měkka. Podle potřeby a především chuti osolíme, opepříme a přidáme šťávu z citronu. Můžeme také trochu přisladit.

Podávat můžeme se zakysanou smetanou a nasekaným čerstvým koprem.

Líbí se vám "Boršč"?



Komentáře