Boží milosti

Vyzkoušený recept na tradiční boží milosti podle babičky z Moravy. Jedná se o masopustní cukroví, které je nejlepší jíst hned po upečení a venku.

40 minut

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce bílého suchého vína
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Postup

Na vále nebo pracovní desce smícháme mouku, cukr a špetku soli.

Přidáme změklé máslo i ostatními ingrediencemi a rukama vypracujeme těsto, které necháme v chladu alespoň hodinu.

Z odpočinutého těsta vyválíme plát o tloušťce zhruba 4 mm a vykrajujeme obdélníky, které ještě 2 – 3x uvnitř prořízneme, ale ne až úplně k okraji.

Připravené boží milosti smažíme zhruba v 1cm vrstvě oleje dorůžova. Při smažení milostí by se měly nafouknout, takže se není čeho leknout.

Hotové boží milosti odkládáme stranou a ještě za tepla je obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkou z 1 vanilkového lusku, nebo vanilkovým cukrem.

Líbí se vám "Boží milosti"?



Komentáře