Bramborové placky

Vyzkoušený a velice jednoduchý recept na vynikající bramborové placky z vařených brambor. Říká se jim také lokše, nebo přesňáky. Zkuste je na slano i sladko.

30 minut, až 12 placek (podle velikosti)

Ingredience

  • 1 kg brambor (varný typ C)
  • 250 g polohrubé mouky
  • sůl
  • sádlo, máslo, nebo marmeláda na potření

Postup

Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme.

Brambory prolisujeme přes mřížku, nebo můžeme nastrouhat na jemnějším struhadle.

Takto připravené brambory rozprostřeme na pracovní desce, rovnoměrně posolíme a zaprášíme vrstvičkou mouky – prostě takový poprašek, nepřeháníme to.

Nejlépe rukou promícháme a vypracujeme těsto, uděláme z něj váleček, pokrájíme na jednotlivé kusy a z nich vyválíme vždy tenkou placku.

Každou placku opékáme na sucho nejlépe na poctivé litinové pánvi nebo přímo na plotně. Když jsou na placce puchýřky a je do hněda, otočíme ji a necháme nafouknout. Potom ji propíchneme a přitlačíme na pánev, aby se opekla po celé ploše.

Opečené bramborové placky skládáme na sebe a zakryjeme je, aby byly teplé.

Placky můžeme potřít podle chuti například sádlem, nebo nějakou dobrou domácí marmeládou.

Líbí se vám "Bramborové placky"?



Komentáře