Bramborový salát

Klasický a vyzkoušený recept na lehký bramborový salát s majonézou, který nesmí chybět na vánoční večeři. A jaký salát děláte vy?

Ingredience

  • 600 g brambor (varný typ A, nejlépe odrůda Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle)
  • 150 – 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 3 čerstvá vejce
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 středně velká cibule
  • 4 sterilované okurky
  • sůl
  • mletý pepř
  • lák z okurek (dle potřeby)

Postup

Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory vaříme nejlépe den předem, za tepla oloupeme a dáme do chladu. Uvaříme si vejce na tvrdo.

Brambory se zeleninou i vejcem pokrájíme na menší kostičky, přidáme majonézu, hořčici na jemno nasekanou cibulku a okurky pokrájené na kostičky. Podle chuti osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat také lák ze sterilovaných okurek.

Když vše máme v dostatečně velké míse, začneme lehce míchat odspodu nahoru. Aby se vše promíchalo důkladně, ale zároveň abychom brambory nedeformovali a nevznikla spíš kaše. I z tohoto důvodu je lepší s bramborami pracovat za studena.

Hotový bramborový salát je nejlepší nechat odležet v chladu do druhého dne, aby se všechny chutě hezky propojily.

Líbí se vám "Bramborový salát"?



Komentáře