Domácí kulatá vánočka

Vyzkoušený recept na domácí kulatou vánočku mojí maminky, kterou jsem okoukala. A jak na pletení vánočky? Dozvíte se také v tomto receptu.

50 minut, 1 kulatá vánočka

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 citronu

Postup

Nejprve si zaděláme kvásek tak, že v misce promícháme do kašičky rozdrobené droždí pokojové teploty s cukrem, zalijeme zhruba polovinou množství mléka (cca 125 ml) a zaprášíme lžící mouky z odváženého množství. Necháme vzejít kvásek během 10 – 15 minut.

Do větší mísy přidáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme hotový kvásek, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, zbývající mléko a nastrouhanou kůru z citronu.

Ze všech ingrediencí vypracujeme vařečkou těsto a necháme ho zakryté utěrkou zhruba 3 hodiny kynout na teplém místě. Po hodině vždy těsto promícháme.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 6 stejných dílů, ze kterých uděláme dlouhé válečky a podle způsob challah upleteme vánočku.

Vánočku položíme na plech vyložený pečícím papírem, nebo do remosky a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

V troubě pečeme při teplotě 150 – 160 °C dozlatova, zhruba 30 – 40 minut. Pokud zvolíme remosku, bude to trvat zhruba 40 minut s tím, že je potřeba pohlídat vršek, aby se nezačal připalovat. Pokud ano, což může nastat po 10 – 15 minutách, zakryjeme vánočku alobalem a pečeme dál.

Líbí se vám "Domácí kulatá vánočka"?



Komentáře