Houbová omáčka

Vyzkoušený recept na krémovou houbovou omáčku na smetaně z čerstvých hub. Chutná jako od babičky, škoda že je to sezónní recept.

50 minut, 4 porce

Ingredience

  • 1 lžíce oleje
  • 1 plátek másla
  • 1 cibule
  • 600 g čerstvých hub (hřiby, lišky)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 600 ml vývaru (hovězí, nebo zeleninový)
  • 200 ml smetany na vaření
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup

V hlubší pánvi, nebo v hrnci rozehřejeme olej s máslem. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a krátce orestujeme, aby zesklovatěla – zhruba 2 – 3 minuty.

Očistíme houby a nakrájíme je. Hodí se nechat je předem přes noc namočené ve vodě. Přidáme je společně s drceným kmínem do hrnce, osolíme, opepříme, krátce orestujeme a zhruba po 5 minutách přilijeme teplý vývar.

Přivedeme k varu a následně vaříme za občasného zamíchání zhruba 15 minut. Z vývaru můžeme odebrat stranou nějaké houby, které potom přidáme zpět. Vše ostatní rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, dáme zpět odebrané houby, zalijeme smetanou a necháme projít varem.

Na závěr přidáme do houbové omáčky z čerstvých hub ještě plátek másla na zjemnění a dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.

Líbí se vám "Houbová omáčka"?



Komentáře