Jahodový dort s krémem (tvaroh, jogurt, smetana)

Vyzkoušený recept na velice oblíbený jahodový dort s krémem z tvarohu,  jogurtu a zakysané smetany. Vynikající ovocný dort. Jahody můžeme nahradit třeba kiwi.

50 minut, 1 dort (forma cca 22 – 24 cm)

Ingredience

Dortový korpus

  • 2 vejce
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 2 lžíce teplé vody

Jahodová náplň

  • 350 g čerstvých zralých jahod
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu (nemusí být)
  • voda podle potřeby

Krém

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g bílého jogurtu
  • 180 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sáček želatiny

Postup

Oddělíme žloutky a s polovinou množství cukru (40 g) ušleháme světlou pěnu. Přidáme vodu a promícháme.

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a do něj vmícháme druhou polovinu množství cukru (40 g).

Do připravené pěny ze žloutků a cukru postupně přimícháme mouku a sníh z bílků.

Hotové těsto nalijeme do dortové formy, kterou vymažeme například máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 10 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme zhruba 20 minut. Ke konci zkoušíme zapíchnutím špejle, zda-li se těsto nelepí. Upečený dortový korpus vyklopíme ještě za tepla.

Jahodovou náplň připravíme tak, že jahody opláchneme a pokrájíme na menší kousky. Dáme je do kastrolu, přidáme cukr, rum a trochu vody a chvíli jahody povaříme, aby pustili šťávu. Následně je rozmixujeme, abychom získaly tekutou jahodovou směs, která by neměla být příliš tekutá.

Vychladlý korpus dáme zpět do dortové formy a jahodovou náplní rovnoměrně polijeme. Pokud máme jahodové směsi víc, můžeme piškot od prostředku téměř do okraje trochu vydlabat, na maximálně 1 cm. Jahodová směs tak nebude vytékat ven a dostaneme jí na dort víc.

Teď už zbývá jen jogurtovo-tvarohový krém se smetanou. Promícháme spolu jogurt, tvaroh, smetanu a cukr. Želatinový ztužovač mícháme ve 100 ml vlažné vody (zkontrolujeme na obalu postup přípravy) a po částech do něj přidáváme připravený krém.

Hotový krém naneseme rovnoměrně na korpus s jahodovou náplní, hezky stěrkou uhladíme a dáme vychladit alespoň na 3 hodiny.

Líbí se vám "Jahodový dort s krémem (tvaroh, jogurt, smetana)"?



Komentáře