Jahodový koláč

Vyzkoušený recept na lahodný jahodový koláč s krémem a zdobený jahodami. Pokud milujete jahody a už nevíte co s nimi, tento koláč vám udělá radost.

40 minut, 1 koláč (koláčová forma o průměru cca 26 – 28 cm)

Ingredience

Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 1 špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/3 sáčku prášku do pečiva (4 – 5 g)
  • 1 hrst mandlí natural (mleté)
  • 100 g másla
  • 3 žloutky

Náplň

  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Dokončení

  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 g jahodového džemu

Postup

Nejprve promícháme všechny sypké ingredience na těsto, přidáme máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto.

Koláčovou formu o průměru zhruba 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Připraveným těstem vyložíme formu. Můžeme si pomoci vyválením plátu a pak rukama dotvarovat již ve formě.

Těsto zlehka propícháme vidličkou rovnoměrně na několika místech, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme buď fazolemi, nebo nějakým plochým talířem, aby těsto příliš nevyskočilo a korpus zůstal nízký.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 10 minut, vytáhneme a necháme vychladnout.

Ohřejeme mléko, ve kterém rozmícháme nožem vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku.  Ve větším kastrolu připravíme vodní lázeň. V menším kastrolku vyšleháme žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem, přilijeme mléko, dáme do vodní lázně a směs mícháme, dokud nezhoustne. Případně můžeme přidat ještě trochu škrobu.

Na již vychladlý korpus rovnoměrně nalijeme připravenou náplň a na ni skládáme jahody vcelku otočené špičkou nahoru. Na závěr můžeme, ale nemusíme pokapat jahody, nebo celkově povrch koláče trochu rozehřátým jahodovým džemem.

Líbí se vám "Jahodový koláč"?



Komentáře