Mrkvové rohlíčky

Vyzkoušený recept na mrkvové rohlíčky (šátečky), které si můžeme udělat s ořechovou, nebo švestkovou náplní, případně povidly, marmeládou atd.

80 minut, 32 rohlíčků

Ingredience

Těsto

  • 300 g mrkve
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g tuku na pečení
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 špetka soli

Ořechová náplň

Švestková náplň

  • 150 g sušených švestek
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička javorového sirupu

Postup

Těsto připravíme tak, že očištěnou a opláchnutou mrkev nastrouháme najemno. Nastrouháme kůru z opláchnutého citronu a smícháme spolu všechny sypké ingredience. K nim přidáme mrkev, vejce, tuk pokojové teploty a vypracujeme mrkvové těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do chladničky.

Ořechovou náplň připravíme tak, že společně svaříme mléko, med, skořici a mleté vlašské ořechy.

Pokud zvolíme švestkovou náplň, nakrájíme švestky na drobné proužky nebo kostičky a s javorovým sirupem je svaříme v mléku.

Odležené těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a vyválíme si první placku do kulata. Tu rozdělíme jako pizzu na osminy, resp. trojúhelníky, na každý dáme lžičku náplně a od širokého okraje zabalíme rohlíček (video).

Hotové mrkvové rohlíčky s náplní dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15 minut při 180 °C do zlatova.

Pokud nechceme motat rohlíčky, můžeme místo rohlíčků udělat mrkvové šátečky. Recept je stejný, jen změníme způsob plnění.

Líbí se vám "Mrkvové rohlíčky"?



Komentáře