Ořechovo-pomerančová bábovka

Vyzkoušený recept na lahodnou a osvěžující ořechovo-pomerančovou bábovku, která je svou chutí příjemně jiná, než jsme zvyklí u klasické bábovky.

90 minut, 1 bábovka

Ingredience

Bábovka

  • 200 g másla
  • 220 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 1 pomeranč
  • 200 g mletých vlašských ořechů, nebo jiných
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky drceného anýzu
  • 120 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli

Sirup na polití bábovky

Postup

V míse spolu ušleháme změklé máslo a směs obou cukrů do hladké pěny.

Přidáme oddělené žloutky, nastrouhanou kůru z umytého pomeranče (později z něj vymačkáme šťávu na sirup), dále směs nastrouhaných ořechů, skořice, anýzu, mouky a prášku do pečiva.

Vše společně promícháme a nakonec přimícháme tuhý sníh, který vyšleháme z bílků a špetky soli a lehce promícháme.

Hotové těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou vymažeme například olejem a vysypeme hrubou moukou. Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 minut. Ke konci pečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle a pokud se těsto nelepí, bábovka je upečená.

V nějakém menším kastrolu smícháme med s pomerančovou šťávou a za neustálého míchání povaříme zhruba 2 minuty. Hotovým sirupem pokapeme hotovou vyklopenou bábovku.

Líbí se vám "Ořechovo-pomerančová bábovka"?



Komentáře