Plněné bramboráky

Vyzkoušený recept na vynikající bramboráky plněné masovou směsí, nebo kysaným zelím (s uzeninou). Záleží pouze na vás, s čím si bramboráky dopřejete.

40 minut, cca až 20 bramboráků

Ingredience

  • 2,5 kg brambor
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka (plnotučné)
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 1 rovná lžíce soli
  • 1 rovná lžíce  majoránky
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku strouhanky

Postup

Brambory očistíme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k nim vejce, mléko, rozmačkané, nebo prolisované stroužky česneku, sůl, majoránku a hladkou mouku.

Vše spolu důkladně, nejlépe rukama promícháme, abychom získali těsto vhodné konzistence. Ani příliš husté, ani řídké. Pokud je potřeba zhustit, přidáme podle potřeby strouhanku, promícháme a necháme těsto 10 minut odstát.

Na pánvi si rozpálíme olej nebo sádlo. Lžící přidáváme na pánev těsto, zhruba 3 – 5 lžic těsta, ze kterého tvarujeme požadované placky, které smažíme po obou stranách dozlatova.

Hotové bramboráky dáváme stranou například na papírovou utěrku, abychom je zbavili oleje a následně naplnili připravenou masovou směsí, nebo zelím. Buď dáme náplň na polovinu bramboráku a přeložíme, nebo na celý a přikryjeme druhým bramborákem.

K bramborákům se skvěle hodí tatarská omáčka, nebo česnekový dip.

Bramboráky plněné kysaným zelím s uzeninou

Náplň

  • 1/2 cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 150 g uzeniny, nebo uzeného masa (můžeme vynechat)
  • sůl
  • olej

Cibuli pokrájíme na drobno a osmahneme dozlatova i s uzeninou na troše oleje. Přidáme kysané zelí, osolíme, promícháme a dusíme zhruba 20 minut. Občas promícháme a podlijeme vodou podle potřeby.

Bramboráky plněné masovou směsí

Náplň

  • 1 cibule
  • 350 g vepřové plece
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce rajčatové omáčky, nebo kečupu
  • podle chuti chilli

Cibuli pokrájíme na drobno a osmahneme dozlatova na troše oleje. Vepřové maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky a přidáme na pánev. Osolíme, opepříme, přidáme sójovku s kečupem, který může být ostrý, promícháme vše a podlijeme vodou tak, aby maso bylo zalité. Směs dusíme zhruba 30 minut za občasného promíchání, aby se maso nepřipálilo.

Líbí se vám "Plněné bramboráky"?



Komentáře