Rajská omáčka s vepřovým masem

Vyzkoušený recept na rajskou omáčku jako od maminky. Můžeme přidat rajský protlak nebo pyré a podávat s vepřovým nebo hovězím masem.

120 minut, 4 porce

Ingredience

  • 600 g vepřového masa (plec)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 g rajčatového pyré
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 – 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce octa
  • 60 g másla
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

Očištěnou a opláchnutou vepřovou plec osolíme a opepříme ze všech stran a necháme v kastrolu na troše rozehřátého oleje zatáhnout, aby maso bylo šťavnaté – cca 10 minut. Takto připravené maso zabalíme do alobalu a dáme stranou.

Do stejného kastrolu přidáme mrkev i petržel nakrájenou na menší kousky a restujeme zhruba 15 minut. Potom přidáme na drobno nasekanou cibuli a chvíli restujeme, cca 5 minut.

Na závěr přidáme koření, zaprášíme moukou a povaříme zhruba 5 minut. Pak přidáme ještě rajčatové pyré, cukr, ocet, hovězí vývar a zamícháme.

Rajskou omáčku přivedeme k varu a chvíli povaříme. Po 5 minutách vaření podle potřeby dochutíme, přidáme do ní maso z alobalu, zakryjeme poklicí a za občasného zamíchání vaříme zhruba 90 minut.

Pokud je po uvaření vepřové maso měkké, dáme ho na chvíli stranou, vyjmeme koření a omáčku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Následně propasírujeme, abychom získali hladkou rajskou omáčku.

Maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat rajskou s těstovinami, nebo domácím houskovým knedlíkem.

Líbí se vám "Rajská omáčka s vepřovým masem"?



Komentáře