Rybí polévka

Vyzkoušený recept na, nejen vánoční, rybí polévku z kapra, která asi není podle Pohlreicha, ale je výborná a na Vánoce nesmí chybět.

70 minut, 6 porcí

Ingredience

  • 1 kapří hlava
  • 2 l vody
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 plátky másla
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl

Postup

Hlavu kapra očistíme, zbavíme žáber a důkladně ji propláchneme.

Veškerou zeleninu očistíme a opláchneme. Jednu mrkev a jednu petržel nakrájíme na 3 kusy, zbývající pak na kostičky a cibuli na drobno.

Kapří hlavu dáme do hrnce, přidáme mrkev a petržel pokrájenou na větší kusy, osolíme, zalijeme vodou a vaříme zhruba 30 minut.

Hotový vývar scedíme do jiného hrnce a v hrnci, ve kterém jsme vývar dělali, rozpustíme máslo, krátce orestujeme nakrájenou zeleninu na kostičky i s cibulí na drobno. Zaprášíme moukou a děláme dozlatova za neustálého míchání, aby se nám nic nepřipálilo.

Přidáme scezený vývar, veškeré koření ideálně v nějakém pytlíčku, aby se dalo snadno vytáhnout, osolíme a vaříme zhruba 20 minut.

Na závěr přidáme smetanu, špetku muškátového oříšku, promícháme a rybí polévka je hotová. Nezapomeneme do talířů přidat obrané maso z kapří hlavy.

Líbí se vám "Rybí polévka"?



Komentáře