Rýžový nákyp

Vyzkoušený recept na výborný rýžový nákyp s ovocem (obvykle s jablky, meruňkami, nebo švestkami). Ovoce může být čerstvé, nebo kompotované.

80 minut, 4 porce

Ingredience

  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 500 g nízkotučného tvarohu (nemusí být)
  • čerstvé nebo kompotované ovoce podle chuti (jablka, meruňky, švestky)

Postup

Rýži dáme vařit do hrnce s trochu oslazeným mlékem a špetkou soli. Do poloměkka to bude trvat zhruba 20 minut.

Když je rýže uvařená, přidáme cukr, máslo a vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku, pokud nepoužijeme vanilkový cukr. Vše promícháme, necháme zhruba 10 minut vychladnout, přidáme vejce a promícháme. Pokud použijeme také tvaroh, přidáme do rýže a lehce promícháme.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme např. strouhankou. Polovinu rýžové směsi dáme do mísy, na ni naskládáme kousky námi vybraného ovoce a zakryjeme rovnoměrně druhou polovinou rýžové směsi. Podle potřeby ještě uhladíme.

Rýžový nákyp s jablky, meruňkami, nebo švestkami či jiným ovocem dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu zhruba 40 minut.

Líbí se vám "Rýžový nákyp"?



Komentáře