Sekaná z mletého masa

Vyzkoušený recept na domácí sekanou z mletého masa, která je jako od babičky. Kvalitní mleté maso je rozhodující ingrediencí.

90 minut, až 6 porcí

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 150 ml černého piva
  • 120 g bílého pečiva
  • 250 ml mléka
  • 1 kg mletého masa (500 g vepřového a 500 g hovězího masa)
  • 2 – 3 vejce (podle velikosti)
  • 1,5 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • pepř
  • 150 g anglické slaniny

Postup

V pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme nadrobno nakrájenou nebo nasekanou cibulku a nadrobno nasekané stroužky česneku. K ní po chvíli přidáme na malé kostičky nakrájenou papriku a orestujeme do měkka.

Když je zelenina měkká, přidáme černé pivo a to necháme téměř vyvařit. Pak pánev odstavíme a necháme zchladnout.

Bílé pečivo (rohlíky, housky, veku) nejlépe z předchozího dne, nebo i dva dny staré, nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme postupně mlékem, aby se vsáklo.

K pečivu přidáme do mísy zeleninovou směs z pánve, mleté maso, vejce, worcesterovou omáčku, majoránku a petrželku. Podle chuti osolíme a opepříme. Vše společně důkladně promícháme.

Pekáč, nebo plech vyložíme plátky slaniny a ze směsi na sekanou vytvarujeme namočenýma rukama šišku požadované velikosti. Někdo dělá jednu, někdo dvě menší. Šišky sekané položíme na slaninu a plátky slaniny položíme také na šišku tak, aby se slanina vždy trochu překrývala.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 50 minut.

Líbí se vám "Sekaná z mletého masa"?



Komentáře