Zapečené brambory

Vyzkoušený základní recept na brambory se šlehačkou zapečené v troubě. Podle chuti již můžete přidat sýr, koření i nějakou zeleninu.

70 minut, 2 – 4 porce

Ingredience

  • 600 g brambor (varný typ A, případně B)
  • 250 ml smetany ke šlehání (31 % tuku a více)
  • sůl
  • pepř
  • bylinky podle chuti
  • tvrdý sýr na posypání

Postup

Brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na plátky a síle okolo 2 mm.

Smetanu ke šlehání dáme do většího hrnce a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, dokud se její objem nezmění zhruba na polovinu. Následně osolíme, opepříme, zamícháme a odstavíme ze sporáku.

Na plátky nakrájené brambory dáme do hrnce se zredukovanou smetanou, promícháme, aby byly všechny od smetany, a dáme je se vším všudy do zapékací mísy.

Brambory se šlehačkou pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 40 – 50 minut tak, aby byly měkké. Před vytažením brambor (10 minut) je můžeme ještě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem.

Líbí se vám "Zapečené brambory"?



Komentáře