Znojemská omáčka s hovězím masem

Vyzkoušený recept na originální znojemskou omáčku s hovězím masem a rýží. Udělejte si vynikající oběd po znojemsku.

90 minut, 4 porce

Ingredience

  • 600 g hovězího masa (kližka)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 plátek celeru
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 špetka tymiánu
  • 100 g uzené slaniny
  • 1000 ml hovězího vývaru
  • 80 g sladkokyselých okurek + nálev
  • sůl

Postup

Cibuli nakrájíme nahrubo a pár minut ji orestujeme na pánvi s rozpáleným olejem. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel i celer, mletou papriku s ostatním kořením a vše restujeme do hněda za občasného míchání.

Slaninu si nakrájíme na menší kostičky a v menší pánvi vyškvaříme.

Očištěné, opláchnuté a okapané hovězí maso posolíme ze všech stran a dáme krátce opéct na pánev se zeleninovým základem.

Když je maso opečené, podlijeme hovězím vývarem, přidáme slaninu a nálev z okurek, který pak i podle potřeby můžeme dolívat. Pánev přiklopíme poklicí a vše za občasného míchání dusíme zhruba 1 hodinu.

Když máme vše podušené, maso dáme z pánve stranou a vše ostatní rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Maso vrátíme zpět, pokud jsme dělali vcelku, nakrájíme na plátky a prohřejeme se znojemskou omáčkou.

Na závěr, než se omáčka s masem prohřeje, nakrájíme kyselé okurky na plátky, krátce na másle orestujeme a posypeme jimi při podávání omáčku.

Znojemskou omáčku s hovězím masem podáváme s vařenou rýží.

Líbí se vám "Znojemská omáčka s hovězím masem"?



Komentáře