Makový koláč

Vyzkoušený recept na vynikající makový koláč, jehož základem je kromě dobrého těsta také maková náplň s poctivou drobenkou navrch.

70 minut

Ingredience

Těsto

  • 275 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 150 g měkkého tvarohu z vaničky
  • 5 lžic mléka
  • 5 lžic oleje

Maková směs

  • 200 g mletého máku
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 25 g másla
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 1 lžíce vanilkového pudingu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce

Drobenka

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla

Postup

Nejprve začneme makovou náplní – směsí a to tak, že mletý mák zalijeme mlékem, přidáme máslo, oba cukry, citronovou kůru a přivedeme k varu. Pak vaříme zhruba 10 minut a občas mícháme.

Smícháme vanilkový puding s trochou mléka a přimícháme vejce. Tuto směs přidáme k makové směsi, promícháme a necháme přejít varem. Hotovou makovou směs odstavíme ze sporáku a necháme chladnout.

Těsto uděláme tak, že smícháme v míse všechny sypké ingredience, promícháme je a přidáme tvaroh, mléko a olej. Umícháme hladké těsto, které vyválíme tak, aby se vešlo na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžeme rovnou vyválet na pečící papír.

Na těsto následně naneseme makovou směs a posypeme drobenkou, kterou rychle vypracujeme rukama z mouky, cukru a másla.

Makový koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C a pečeme zhruba 40 minut.

Líbí se vám "Makový koláč"?



Komentáře