Vyzkoušený recept na vynikající hrnkovou ořechovou bábovku jako od babičky. Je vynikající, vláčná a samozřejmě můžete udělat mramorovou.
70 minut, 1 bábovka
Ingredience
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky mléka
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy
Postup
Ve větší míse smícháme oba cukry a ušleháme společně s vejci. Následně přidáváme postupně a střídavě olej a mléko. Pak přidáme po částech mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umícháme těsto a do něj ještě přidáme meruňkovou marmeládu s ořechy.
Těsto můžeme udělat kakaové celé, nebo jednu polovinu smíchat s kakaem, nalít prvně bílé těsto, potom kakaové a dokola udělat těstem vlnovku koncem vařečky, aby vzniklo mramorování. Formu si samozřejmě vymažeme a vysypeme čím jsme zvyklí.
Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 90 minut. V polovině pečení zakryjeme bábovku alobalem, aby se nespálila.
Po vychladnutí bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.