Přepuštěné máslo

Vyzkoušený recept na přepuštěné máslo, po indicku známé také jako Ghí. Bude se nám hodit na přípravu dalších receptů díky své skvělé chuti.

15 minut, cca 200 g přepuštěného másla

Ingredience

  • máslo 250 g

Z 1 kg másla získáme zhruba 800 g přepuštěného másla Ghí a trvá to cca hodinu. Přímou úměrou s množstvím másla roste i potřebný čas pro získání Ghí.

Postup

Máslo dáme do hrnce a na střední výkon sporáku rozpustíme. Pomalu máslo přivedeme k varu a když začne bublat, stáhneme výkon sporáku na minimum a udržujeme máslo tak, aby jen lehce pobublávalo.

Postupně by se měla na povrchu začít tvořit pěna a na dně usazovat sražená bílkovina. Necháme máslo pracovat, dokud neucítíme krásnou vůni a barva másla nebude zlatavá.

Posbíráme z povrchu pěnu a usazenin se zbavíme scezením přepuštěného másla přes plátýnko, nebo jemné sítko.

Necháme přepuštěné máslo vychladnout, aby nebylo horké a ještě jednou finálně scedíme přes cedník vyložený několika vrstvami gázy, případně přeloženým plátýnkem.

Hotové přepuštěné máslo skladujeme v čisté uzavřené sklenici na chladném a temném místě.

Líbí se vám "Přepuštěné máslo"?



Komentáře