Vyzkoušený recept na vynikající svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní, které jsou tolik oblíbené a nesmí chybět ani na vašem stole.
85 minut, 32 rohlíčků
Ingredience
Těsto
- 30 g droždí
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 500 g hladké mouky
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 1 špetka soli
- 250 ml mléka
- 60 g cukru krupice
Ořechová náplň
- 100 g přepuštěného másla
- 125 g mletých vlašských ořechů
- 80 g cukru krupice
- 80 g mletých piškotů
- vanilka z 1/2 vanilkového lusku
- 1 lžíce rumu
- 1 žloutek
Postup
Do misky rozdrobíme droždí, smícháme se lžičkou cukru, přidáme trochu mléka, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a následně zašleháme žloutky. Vmícháme mouku s citronovou kůrou a špetkou soli, mléko, cukr a hotový kvásek.
Vypracujeme těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 45 minut kynout.
Ořechovou náplň připravíme tak, že v kastrolku rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme ořechy, cukr, piškoty, vanilku, rum a vše důkladně promícháme. Směs dáme stranou z plotny a po vychladnutí vmícháme žloutek.
Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a z každého vyválíme placku, kterou rozřízneme na 4 trojúhelníky a na jejich širší stranu dáme lžíci ořechové náplně, lehce rozetřeme a rohlíčky zamotáme.
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní skládáme na plech s pečícím papírem. Necháme je 15 minut kynout ještě na plechu, pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba 15 minut dozlatova.