Svatomartinské rohlíčky

Vyzkoušený recept na vynikající svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní, které jsou tolik oblíbené a nesmí chybět ani na vašem stole.

85 minut, 32 rohlíčků

Ingredience

Těsto

  • 30 g droždí
  • 150 g másla
  • 2 žloutky
  • 500 g hladké mouky
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 60 g cukru krupice

Ořechová náplň

Postup

Do misky rozdrobíme droždí, smícháme se lžičkou cukru, přidáme trochu mléka, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.

Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a následně zašleháme žloutky. Vmícháme mouku s citronovou kůrou a špetkou soli, mléko, cukr a hotový kvásek.

Vypracujeme těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 45 minut kynout.

Ořechovou náplň připravíme tak, že v kastrolku rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme ořechy, cukr, piškoty, vanilku, rum a vše důkladně promícháme. Směs dáme stranou z plotny a po vychladnutí vmícháme žloutek.

Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a z každého vyválíme placku, kterou rozřízneme na 4 trojúhelníky a na jejich širší stranu dáme lžíci ořechové náplně, lehce rozetřeme a rohlíčky zamotáme.

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní skládáme na plech s pečícím papírem. Necháme je 15 minut kynout ještě na plechu, pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba 15 minut dozlatova.

Líbí se vám "Svatomartinské rohlíčky"?



Komentáře