Domácí hranolky

Vyzkoušený recept na domácí hranolky, které se skvěle hodí k domácímu hamburgeru, nebo k čemukoliv s pečeným masem.

40 minut

Ingredience

  • brambory (varný typ C)
  • vinný ocet (1 lžíce vinného octa na 500 ml vody)
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na hranolky požadované tloušťky.

Hranolky dáme vařit do studené vody bez soli, ale s vinným octem, který zabrání tomu, aby se hranolky rozpadaly. Když začne voda vařit, vaříme zhruba 10 minut. Potom dáme hranolky např. naběračkou z vody ven a necháme je osušit.

Pánev s vrstvou oleje cca 1,5 cm rozpálíme naplno a začneme hranolky smažit – vlastně je nejprve předsmažíme. Měly by v oleji všechny plavat. Smažíme cca 1 minutu a potom je vytáhneme stranou, aby z nich okapal přebytečný olej a vychladly.

Když hranolky vychladnout, pokračujeme buď jejich smažením stejně jako předtím, ale dozlatova, nebo můžeme hranolky zamrazit. Usmažené domácí hranolky skládáme stranou na nějakou papírovou utěrku například, nebo do misky, abychom se zbavili oleje, následně je osolíme a můžeme podávat.

Líbí se vám "Domácí hranolky"?



Komentáře