Vyzkoušený recept na krémovou houbovou omáčku na smetaně z čerstvých hub. Chutná jako od babičky, škoda že je to sezónní recept.
50 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 1 plátek másla
- 1 cibule
- 600 g čerstvých hub (hřiby, lišky)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- pepř
- 600 ml vývaru (hovězí, nebo zeleninový)
- 200 ml smetany na vaření
- šťáva z 1/2 citronu
Postup
V hlubší pánvi, nebo v hrnci rozehřejeme olej s máslem. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a krátce orestujeme, aby zesklovatěla – zhruba 2 – 3 minuty.
Očistíme houby a nakrájíme je. Hodí se nechat je předem přes noc namočené ve vodě. Přidáme je společně s drceným kmínem do hrnce, osolíme, opepříme, krátce orestujeme a zhruba po 5 minutách přilijeme teplý vývar.
Přivedeme k varu a následně vaříme za občasného zamíchání zhruba 15 minut. Z vývaru můžeme odebrat stranou nějaké houby, které potom přidáme zpět. Vše ostatní rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, dáme zpět odebrané houby, zalijeme smetanou a necháme projít varem.
Na závěr přidáme do houbové omáčky z čerstvých hub ještě plátek másla na zjemnění a dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.