Hrnkové hraběnčiny řezy

Vyzkoušený recept na hrnkové hraběnčiny řezy s jablky a tvarohem, které jsou velice oblíbené svou chutí a lehkostí. Hrníčková kuchařka je prostě jasný favorit.

70 minut, 1 hlubší plech 30 x 40 cm nebo dortová forma 22 cm

Ingredience

Těsto

  • 450 g polohrubé mouky (3 hrnky)
  • 150 g cukru krupice (1 hrnek)
  • 6 g prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce mléka
  • 220 g másla (skoro celá kostka)

Náplň

  • 6 jablek
  • 5 bílků
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžičky skořice

Postup

Na vál, nebo pracovní desku dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a promísíme. Doprostřed dáme oddělené žloutky, odstáté mléko a změklé máslo pokrájené na menší kousky.

Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme od oka na třetiny. Dvě třetiny těsta zabalíme potravinářskou fólií a dáme do chladu. Zbylou jednu třetinu také zabalíme a dáme do mrazáku. Můžeme udělat placku, aby těsto lépe promrzlo. Pokud nebudeme těsto na řezy strouhat, ale budeme dělat mřížku, dáme tuto třetinu těsta také pouze do chladu.

Po hodině vytáhneme dvě třetiny těsta z chladničky a vyválíme zhruba na rozměr plechu nebo formy. Vyložíme pečícím papírem, rozložíme těsto a podle potřeby již rukama umačkáme a roztáhneme tak, aby bylo vyplněné celé dno.

Oloupaná a opláchnutá jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme moučkový cukr.

Na těsto rovnoměrně rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a na ně rozetřeme rovnoměrně sníh.

Na závěr vytáhneme jednu třetinu zamrazeného těsta a rovnoměrně nastrouháme na sníh. Pokud jsme těsto nedali do mrazáku, ale také do chladu, vytvoříme z něj tenký váleček a uděláme na sníh požadovanou mřížku.

Hraběnčiny řezy pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 35 minut.

Líbí se vám "Hrnkové hraběnčiny řezy"?



Komentáře