Vyzkoušený recept na poctivou polévku. Kulajda s houbami a koprem od babičky, která ji dělá už pěkně dlouho, ale na chuť jsem jí přišla teprve nedávno.
45 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 hrst čerstvých hub (suchohřiby, lišky, směs hub)
- 6 brambor
- 3 kuličky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 špetka kmínu
- 3 kuličky nového koření
- 0,7 l vody
- 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 ml)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- čerstvý kopr
- sůl
- 4 vejce
Postup
Houby očistíme nakrájíme podle libosti na středně velké, nebo různé kousky.
Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky, a společně s houbami a veškerým kořením dáme do hrnce s osolenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme do měkka cca 15 minut.
Do smetany vmícháme mouku a když jsou brambory měkké, přidáme do hrnce, krátce provaříme a přidáme ocet, nasekaný kopr a dosolíme. Přidáme vejce, krátce povaříme a dáme stranou z plotny dojít alespoň 5 minut.