Vyzkoušený recept na mřížkový koláč z lineckého těsta. Je to opravdu chutný koláč, ke kafíčku, nebo jen tak. Pro milovníky tvarohových dobrot jako stvořené.
60 minut, 1 koláč o průměru 22 – 24 cm
Ingredience
Linecké těsto
- 210 g hladké nebo polohrubé mouky
- 70 g cukru krupice
- 140 g tuku (Hera)
- 1 žloutek
Tvarohová “nádivka”
- 500 g tvarohu (nízkotučný)
- dva žloutky
- 3 bílky
- plnotučné mléko podle potřeby
- cukr na doslazení podle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Postup
Na vále promícháme mouku s cukrem, přidáme změklý tuk pokrájený na kousky, žloutek a vypracujeme linecké těsto co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme odležet zhruba na hodinu do chladničky.
Tvarohovou nádivku připravíme tak, že promícháme všechny ingredience, kromě bílků. Z těch a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a ten nakonec do tvarohové směsi přimícháme.
Vytáhneme odležené linecké těsto, rozdělíme na 3/3 a 2/3 těsta použijeme na vyložení koláčové formy o průměru 22 – 24 cm. Takže vyválíme plát na pomoučeném vále a vyložíme formu. U okrajů uděláme ručně a trochu těsto vytáhneme nahoru na okraje. Pokud není forma nepřilnavá, vymažeme ji ještě máslem.
Na lineckým těstem vyloženou formu naneseme rovnoměrně tvarohovou nádivku. Ze zbývající 1/3 těsta vyválíme plát a kolečkem, nebo nožem uděláme tenké pásky, které naskládáme do tvaru mřížky na koláč.
Linecký tvarohový koláč s mřížkou dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut, dokud nebude povrch dorůžova.