Vyzkoušený recept na mrkvové rohlíčky (šátečky), které si můžeme udělat s ořechovou, nebo švestkovou náplní, případně povidly, marmeládou atd.
80 minut, 32 rohlíčků
Ingredience
Těsto
- 300 g mrkve
- 500 g hladké mouky
- 250 g tuku na pečení
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 špetka soli
Ořechová náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 4 lžíce mléka
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky skořice
Švestková náplň
- 150 g sušených švestek
- 4 lžíce mléka
- 1 lžička javorového sirupu
Postup
Těsto připravíme tak, že očištěnou a opláchnutou mrkev nastrouháme najemno. Nastrouháme kůru z opláchnutého citronu a smícháme spolu všechny sypké ingredience. K nim přidáme mrkev, vejce, tuk pokojové teploty a vypracujeme mrkvové těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do chladničky.
Ořechovou náplň připravíme tak, že společně svaříme mléko, med, skořici a mleté vlašské ořechy.
Pokud zvolíme švestkovou náplň, nakrájíme švestky na drobné proužky nebo kostičky a s javorovým sirupem je svaříme v mléku.
Odležené těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a vyválíme si první placku do kulata. Tu rozdělíme jako pizzu na osminy, resp. trojúhelníky, na každý dáme lžičku náplně a od širokého okraje zabalíme rohlíček (video).
Hotové mrkvové rohlíčky s náplní dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15 minut při 180 °C do zlatova.
Pokud nechceme motat rohlíčky, můžeme místo rohlíčků udělat mrkvové šátečky. Recept je stejný, jen změníme způsob plnění.