Vyzkoušený recept na, nejen vánoční, rybí polévku z kapra, která asi není podle Pohlreicha, ale je výborná a na Vánoce nesmí chybět.
70 minut, 6 porcí
Ingredience
- 1 kapří hlava
- 2 l vody
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 plátky másla
- 1 bobkový list
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl
Postup
Hlavu kapra očistíme, zbavíme žáber a důkladně ji propláchneme.
Veškerou zeleninu očistíme a opláchneme. Jednu mrkev a jednu petržel nakrájíme na 3 kusy, zbývající pak na kostičky a cibuli na drobno.
Kapří hlavu dáme do hrnce, přidáme mrkev a petržel pokrájenou na větší kusy, osolíme, zalijeme vodou a vaříme zhruba 30 minut.
Hotový vývar scedíme do jiného hrnce a v hrnci, ve kterém jsme vývar dělali, rozpustíme máslo, krátce orestujeme nakrájenou zeleninu na kostičky i s cibulí na drobno. Zaprášíme moukou a děláme dozlatova za neustálého míchání, aby se nám nic nepřipálilo.
Přidáme scezený vývar, veškeré koření ideálně v nějakém pytlíčku, aby se dalo snadno vytáhnout, osolíme a vaříme zhruba 20 minut.
Na závěr přidáme smetanu, špetku muškátového oříšku, promícháme a rybí polévka je hotová. Nezapomeneme do talířů přidat obrané maso z kapří hlavy.