Vyzkoušený recept na nejlepší vánoční linecké cukroví. Stačí vypracovat skvělé linecké těsto, vyválet, vykrojit oblíbené tvary, upéct a slepit.
35 minut, cca 3 plechy
Ingredience
- 240 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 1 žloutek
- strouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 lžička šťávy z citronu
- marmeláda na slepování, např. rybízová
- moučkový cukr na posypání
Postup
Do mísy dáme mouku, smícháme s cukrem, přidáme změklé máslo pokrájené na kousky (můžeme za studena nastrouhat na hrubém struhadle), žloutek, strouhanou kůru se šťávou z citronu a rukama vypracujeme hladké těsto.
Z těsta uděláme bochánek, zabalíme do fólie a dáme na nějakou tu hodinu odležet do chladničky.
Na trochu pomoučeném vále z těsta vyválíme plát o tloušťce zhruba 2 – 3 mm a vykrajujeme formičkami oblíbené vánoční tvary. Každý tvar děláme v sudém počtu s tím, že do poloviny tvarů vykrojíme kolečko. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 8 minut. Pro jistotu ale cukroví sledujeme a pokud začínají být okraje dozlatova, máme hotovo.
Linecké cukroví necháme vychladnout a potom slepujeme oblíbenou marmeládou. Mažeme na tvar bez vykrojeného kolečka a slepujeme se stejným tvarem s vykrojeným kolečkem. Hotové linecké cukroví můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Tip na slepování cukroví
Pokud chcete vánoční linecké cukroví pocukrovat, pocukrujte tvary s vykrojeným kolečkem zvlášť, ještě před slepováním. O to víc potom vynikne vykrojený střed, protože marmeláda zůstane nepocukrovaná.