Vánoční linecké cukroví

Vyzkoušený recept na nejlepší vánoční linecké cukroví. Stačí vypracovat skvělé linecké těsto, vyválet, vykrojit oblíbené tvary, upéct a slepit.

35 minut, cca 3 plechy

Ingredience

  • 240 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • marmeláda na slepování, např. rybízová
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Do mísy dáme mouku, smícháme s cukrem, přidáme změklé máslo pokrájené na kousky (můžeme za studena nastrouhat na hrubém struhadle), žloutek, strouhanou kůru se šťávou z citronu a rukama vypracujeme hladké těsto.

Z těsta uděláme bochánek, zabalíme do fólie a dáme na nějakou tu hodinu odležet do chladničky.

Na trochu pomoučeném vále z těsta vyválíme plát o tloušťce zhruba 2 – 3 mm a vykrajujeme formičkami oblíbené vánoční tvary. Každý tvar děláme v sudém počtu s tím, že do poloviny tvarů vykrojíme kolečko. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 8 minut. Pro jistotu ale cukroví sledujeme a pokud začínají být okraje dozlatova, máme hotovo.

Linecké cukroví necháme vychladnout a potom slepujeme oblíbenou marmeládou. Mažeme na tvar bez vykrojeného kolečka a slepujeme se stejným tvarem s vykrojeným kolečkem. Hotové linecké cukroví můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Tip na slepování cukroví

Pokud chcete vánoční linecké cukroví pocukrovat, pocukrujte tvary s vykrojeným kolečkem zvlášť, ještě před slepováním. O to víc potom vynikne vykrojený střed, protože marmeláda zůstane nepocukrovaná.

Líbí se vám "Vánoční linecké cukroví"?



Komentáře