Velikonoční jidáše

Vyzkoušený recept na velikonoční jidáše z kynutého těsta, které na Velikonoce nesmí chybět. Je to vynikající dobrota.

60 minut, 24 kusů

Ingredience

Těsto

  • 25 g droždí (1 kostka)
  • 80 g cukru krupice
  • 300 ml smetany na vaření
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu

Dokončení

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup

Droždí rozdrobíme do misky a vidličkou rozmícháme se lžičkou cukru na kašičku. Přidáme 100 ml odstáté smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek, což by mělo trvat nějakých 10 minut.

Všechny ingredience, které nám zůstaly, přidáme do mísy. Všechny by také měly mít, jako obvykle, pokojovou teplotu. Přidáme kvásek, promícháme a vypracujeme hladké těsto, nejlépe robotem s hnětacími háky. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na cca dvojnásobný objem.

Vykynuté těsto krátce uhněteme a postupně rozdělíme na čtvrtiny, osminy a pak každou osminu na třetiny, takže budeme mít 24 stejných dílů a z každého uděláme váleček o délce zhruba 20 cm.

Z každého připraveného válečku tvarujeme uzlíky, nebo jiné tvary, které nás napadnou a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Hotové tvary potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody a necháme na plechu zhruba 15 minut kynout. Potom potřeme vejcem ještě jednou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C po dobu 15 minut.

Než se velikonoční jidáše upečou, rozehřejeme v kastrolu med. Když je horký, odstavíme, přidáme máslo a rozmícháme, dokud se nerozpustí. Upečené jidáše potřeme medovou směsí, necháme chvíli chladnout a potom je z plechu naskládáme na nějaký jiný plech (ne horký), nebo tác.

Líbí se vám "Velikonoční jidáše"?



Komentáře