Vyzkoušený recept na vynikající americký dýňový koláč. Pokud máte po ruce hokaido dýni a nevíte co s ní, neváhejte s tímto koláčem.
75 minut, 1 koláč (28 cm)
Ingredience
Těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 špetka soli
- kůra z 1/2 citronu
- 125 g másla
- 1 vejce
Náplň
- 1 dýně (Hokkaidó)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce medu
- 1 špetka skořice
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 vejce
- 1 hrst vlašských nebo jiných ořechů (para, pekanové,…)
Postup
V míse smícháme mouku, cukr, najemno nastrouhanou kůru z opláchnutého citronu a špetku soli. Pak přidáme máslo nakrájené na menší kusy, vejce a rukama vypracujeme hladké těsto, které dáme do chladu odpočívat.
Hokaido dýni nakrájíme na čtvrtky, oloupeme slupku a vydlabeme semínka. Povaříme ji 20 minut, scedíme a rozmačkáme na konzistenci pyré. Vychladlé pyré dochutíme javorovým sirupem, medem, přidáme skořici, citronovou šťávu, zakysanou smetanu, vejce a ručně metličkou ušleháme hladký krém.
Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a vyložíme těstem tak, že i okraje trochu vyvýšíme, zhruba 1 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou, posypeme nasekanými ořechy a naneseme připravenou dýňovou náplň.
Americký dýňový koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 40 minut.