Americký dýňový koláč

Vyzkoušený recept na vynikající americký dýňový koláč. Pokud máte po ruce hokaido dýni a nevíte co s ní, neváhejte s tímto koláčem.

75 minut, 1 koláč (28 cm)

Ingredience

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 125 g másla
  • 1 vejce

Náplň

  • 1 dýně (Hokkaidó)
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce medu
  • 1 špetka skořice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 hrst vlašských nebo jiných ořechů (para, pekanové,…)

Postup

V míse smícháme mouku, cukr, najemno nastrouhanou kůru z opláchnutého citronu a špetku soli. Pak přidáme máslo nakrájené na menší kusy, vejce a rukama vypracujeme hladké těsto, které dáme do chladu odpočívat.

Hokaido dýni nakrájíme na čtvrtky, oloupeme slupku a vydlabeme semínka. Povaříme ji 20 minut, scedíme a rozmačkáme na konzistenci pyré. Vychladlé pyré dochutíme javorovým sirupem, medem, přidáme skořici, citronovou šťávu, zakysanou smetanu, vejce a ručně metličkou ušleháme hladký krém.

Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a vyložíme těstem tak, že i okraje trochu vyvýšíme, zhruba 1 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou, posypeme nasekanými ořechy a naneseme připravenou dýňovou náplň.

Americký dýňový koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 40 minut.

Líbí se vám "Americký dýňový koláč"?



Komentáře