Boloňská omáčka

Vyzkoušený recept na vynikající boloňskou omáčku z mletého masa, kterou využijeme např. k přípravě boloňských špaget, nebo na lasagne.

60 minut, 4 porce

Ingredience

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 300 g rajčatového pyré
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 3 bobkové listy
  • čerstvé nebo sušené oregáno
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml mléka

Postup

V hlubší rozehřáté pánvi osmahneme na másle cibulku nakrájenou na drobno s mrkví nastrouhanou na hrubo.

Po chvilce, když se cibulka hezky rozvoní, přidáme mleté maso a restujeme zhruba 5 – 7 minut, dokud se nezačne hezky drobit.

K masu přidáme rajčatové pyré, promícháme, podlijeme suchým červeným vínem a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme oregano s bobkovým listem.

Vše promícháme, pánev přiklopíme poklicí a na mírném ohni dusíme zhruba 35 minut za občasného promíchání a podlití vínem.

Ke konci dušení přilijeme mléko, promícháme a ještě 10 minut dusíme. Bobkový list vytáhneme a boloňská omáčka je na světě.

Hotovou boloňskou omáčku využijeme například na boloňské špagety, lasagne, nebo s jinými těstovinami, které preferujeme a máme po ruce.

Líbí se vám "Boloňská omáčka"?



Komentáře