Bramborák na plech

Vyzkoušený recept na vynikající bramborák pečený v troubě na plechu. Podle chuti můžeme přidat uzeninu a cuketou nebo i kysaným zelím nahradit část brambor.

45 minut, 6 porcí

Ingredience

  • 750 g brambor (varný typ C)
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce
  • podle chuti uzenina na kostičky

Postup

Brambory oškrábeme, opláchneme, necháme okapat a nastrouháme je na jemném struhadle, nejdéle tak, aby byly nudličky co nejdelší, protože těsto potom lépe drží pohromadě.

Z nastrouhaných brambor vymáčkneme přebytečnou vodu a přelijeme je horkým mlékem. Přidáme majoránku, kterou předtím utřeme v ruce (hezky se rozvoní), prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme vejce a rukama lehce promícháme těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu hladké mouky.

Na plech vyložený pečícím papírem a lehce pomazaný olejem rovnoměrně rozprostřeme těsto (tloušťka okolo 5 mm) a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na 25 minut.

Výše uvedené bramborové těsto na bramboráky lze jednoduše modifikovat tak, že část brambor nahradíme cuketou, případně i kysaným zelím. Tyto bramboráky můžeme kromě pečení na plechu klasicky usmažit na pánvi s rozpáleným olejem. Smažíme z obou stran dozlatova.

Líbí se vám "Bramborák na plech"?



Komentáře