Vyzkoušený recept na domácí bramborové knedlíky jako od babičky. Na kupovaný knedlík už si nikdy nevzpomenete. Vynikající příloha z brambor.
45 minut, 2 knedlíky (4 – 6 porcí)
Ingredience
- 500 g brambor (varný typ A)
- 220 g dětské krupice
- 1/2 vejce
- 1 lžička solamylu
- 1 lžička soli do těsta
- 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků
Postup
Brambory uvaříme ve slupce den dopředu. Oloupeme je, opláchneme a polovinu brambor nastrouháme na hrubém struhadle, druhou polovinu na hrubém.
K nastrouhaným bramborám přidáme půlku rozšlehaného vejce, sůl, solamyl, polovinu množství dětské krupice a vypracujeme rukama těsto. Snažíme se co nejrychleji za postupného přidávání zbytku krupice.
Když vznikne dostatečně pevné, ne příliš lepivé bramborové těsto, rozdělíme si ho na dvě poloviny a z každé vytvoříme váleček o tloušťce alespoň 5 – 7 cm a dáme uvařit do hrnce s vařící vodou na 20 minut. Po vložení knedlíky opatrně pošťouchneme, aby se případně odlepily ode dna a během vaření otočíme, aby se uvařily celé.
Uvařené knedlíky vytáhneme z vařící vody a ihned je na okamžik vložíme do studené vody, aby nebyly na povrchu “blátivé”, propíchneme je na pár místech vidličkou, aby upustily páru, a necháme okapat. Tak, a bramborové knedlíky jako od babičky máme hotové!