Bramborové knedlíky od babičky

Vyzkoušený recept na domácí bramborové knedlíky jako od babičky. Na kupovaný knedlík už si nikdy nevzpomenete. Vynikající příloha z brambor.

45 minut, 2 knedlíky (4 – 6 porcí)

Ingredience

  • 500 g brambor (varný typ A)
  • 220 g dětské krupice
  • 1/2 vejce
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička soli do těsta
  • 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků

Postup

Brambory uvaříme ve slupce den dopředu. Oloupeme je, opláchneme a polovinu brambor nastrouháme na hrubém struhadle, druhou polovinu na hrubém.

K nastrouhaným bramborám přidáme půlku rozšlehaného vejce, sůl, solamyl, polovinu množství dětské krupice a vypracujeme rukama těsto. Snažíme se co nejrychleji za postupného přidávání zbytku krupice.

Když vznikne dostatečně pevné, ne příliš lepivé bramborové těsto, rozdělíme si ho na dvě poloviny a z každé vytvoříme váleček o tloušťce alespoň 5 – 7 cm a dáme uvařit do hrnce s vařící vodou na 20 minut. Po vložení knedlíky opatrně pošťouchneme, aby se případně odlepily ode dna a během vaření otočíme, aby se uvařily celé.

Uvařené knedlíky vytáhneme z vařící vody a ihned je na okamžik vložíme do studené vody, aby nebyly na povrchu „blátivé“, propíchneme je na pár místech vidličkou, aby upustily páru, a necháme okapat. Tak, a bramborové knedlíky jako od babičky máme hotové!

Líbí se vám "Bramborové knedlíky od babičky"?



Komentáře