Vyzkoušený recept na domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem z vařených brambor podle mé babičky, která je dělala vždy dědovi i nám.
45 minut, 4 porce
Ingredience
Těsto
- 750 g brambor (varný typ C)
- 250 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 60 g másla (1/4 kostky)
- sůl
Náplň
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g uzeného masa
- 4 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Ostatní
- kysané zelí
- cibule
Postup
Den dopředu uvaříme brambory ve slupce a druhý den je teprve oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k nim mouku, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Vypracujeme hladké bramborové těsto, které by mělo mít tužší konzistenci.
Česnek rozmačkáme a smícháme s uvařeným uzeným masem nakrájeným na kostičky.
Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce osmahneme na pánvi s trochou rozehřátého oleje. Pak k ní přidáme uzené maso s česnekem. Krátce vše osmahneme a odstavíme ze sporáku. Podle chuti osolíme a opepříme.
Připravené bramborové těsto rozválíme na rovnoměrný plát o tloušťce zhruba 3 – 4 mm a nožem nebo rádýlkem nakrájíme na čtverce o velikosti 7 x 7 cm, do kterých budeme balit směs z uzeného masa.
Těsto plníme směsí a tvoříme plněné bramborové knedlíky, které dáme do vařící osolené vody se lžící oleje a vaříme, dokud nevyplavou nahoru – zhruba 8 – 10 minut podle velikosti knedlíků.
Hotové bramborové knedlíky plněné uzeným masem podáváme s kysaným zelím a opraženou cibulkou.