Dršťková polévka

Vyzkoušený recept na nejlepší dršťkovou polévku, ve které použijeme předvařené dršťky. Dá se udělat také z hlívy ústřičné, nebo kotrče. Naše je klasická.

120 minut, až 6 porcí

Ingredience

  • 600 g drštěk (předvařených)
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1,5 l vývaru z vepřových kostí
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce sušené majoránky

Postup

Začneme tím, že si předvaříme dršťky, pokud je předvařené nemáme. Důkladně je propláchneme, nakrájíme na menší kousky dle sebe, dáme do hrnce s vlažnou vodou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut. Vodu vylijeme, přidáme novou vodu a opět přivedeme k varu a krátce povaříme. Vylijeme naposledy, přidáme opět vodu, osolíme, přivedeme k varu a uvaříme doměkka.

Pokud máme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Uvařené dršťky scedíme a necháme vychladnout.

V hrnci rozpustíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zabrášíme moukou, mletou paprikou a krátce osmahneme a promícháme. Hotovou jíšku zalijeme horkým vývarem a vaříme zhruba 30 minut.

Polévku ochutíme rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku a zamícháme.

Uvařené a vychladlé dršťky přidáme do polévky a krátce povaříme. Dršťková polévka je vynikající s čerstvým chlebem, nebo jiným pečivem.

Líbí se vám "Dršťková polévka"?



Komentáře