Vyzkoušený recept na nejlepší dršťkovou polévku, ve které použijeme předvařené dršťky. Dá se udělat také z hlívy ústřičné, nebo kotrče. Naše je klasická.
120 minut, až 6 porcí
Ingredience
- 600 g drštěk (předvařených)
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- 1,5 l vývaru z vepřových kostí
- 6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce sušené majoránky
Postup
Začneme tím, že si předvaříme dršťky, pokud je předvařené nemáme. Důkladně je propláchneme, nakrájíme na menší kousky dle sebe, dáme do hrnce s vlažnou vodou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 15 minut. Vodu vylijeme, přidáme novou vodu a opět přivedeme k varu a krátce povaříme. Vylijeme naposledy, přidáme opět vodu, osolíme, přivedeme k varu a uvaříme doměkka.
Pokud máme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Uvařené dršťky scedíme a necháme vychladnout.
V hrnci rozpustíme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zabrášíme moukou, mletou paprikou a krátce osmahneme a promícháme. Hotovou jíšku zalijeme horkým vývarem a vaříme zhruba 30 minut.
Polévku ochutíme rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku a zamícháme.
Uvařené a vychladlé dršťky přidáme do polévky a krátce povaříme. Dršťková polévka je vynikající s čerstvým chlebem, nebo jiným pečivem.