Vyzkoušený a velice jednoduchý recept na vynikající bramborové placky z vařených brambor. Říká se jim také lokše, nebo přesňáky. Zkuste je na slano i sladko.
30 minut, až 12 placek (podle velikosti)
Ingredience
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 250 g polohrubé mouky
- sůl
- sádlo, máslo, nebo marmeláda na potření
Postup
Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme.
Brambory prolisujeme přes mřížku, nebo můžeme nastrouhat na jemnějším struhadle.
Takto připravené brambory rozprostřeme na pracovní desce, rovnoměrně posolíme a zaprášíme vrstvičkou mouky – prostě takový poprašek, nepřeháníme to.
Nejlépe rukou promícháme a vypracujeme těsto, uděláme z něj váleček, pokrájíme na jednotlivé kusy a z nich vyválíme vždy tenkou placku.
Každou placku opékáme na sucho nejlépe na poctivé litinové pánvi nebo přímo na plotně. Když jsou na placce puchýřky a je do hněda, otočíme ji a necháme nafouknout. Potom ji propíchneme a přitlačíme na pánev, aby se opekla po celé ploše.
Opečené bramborové placky skládáme na sebe a zakryjeme je, aby byly teplé.
Placky můžeme potřít podle chuti například sádlem, nebo nějakou dobrou domácí marmeládou.