Vyzkoušený, tradiční recept na karlovarský knedlík, který je prostě vynikající a skvěle se hodí jako příloha například ke guláši a omáčkám.
40 minut, 2 knedlíky / 4 porce
Ingredience
- 400 g (8 – 10 ks) rohlíků, nebo housek
- sůl
- 1 hrst listové petržele
- 2 špetky muškátového oříšku
- 250 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- 150 g másla
Na karlovarském knedlíku není nic složitého. Gumovější rohlíky, nebo housky z předchozího dne nakrájíme na kostičky, osolíme, přidáme nasekanou petrželku, muškátový oříšek a rukama promícháme.
Přelijeme mlékem smíchaným se žloutky, rozpuštěným máslem a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a lehce přimícháme.
Hotové těsto na karlovarský knedlík dáme na 10 minut do chladu. Následně vytáhneme, rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme šišky. Každou z nich zabalíme do plátna, nebo potravinové fólie a oba konce zavážeme provázkem.
Knedlíky vaříme v hrnci zhruba 20 minut s tím, že po 10 minutách je otočíme, aby se uvařily celé. Uvařené knedlíky vytáhneme z vody, rozbalíme a nakrájíme na jednotlivé plátky.