Vyzkoušený recept na domácí bulky na hamburger. Ať už děláte třeba hamburger z mletého masa podle Pohlreicha, domácí bulky k němu prostě patří.
120 minut, až 4 bulky (dle velikosti)
Ingredience
- 230 ml mléka
- 35 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 550 g polohrubé mouky
- 90 g másla (6 lžic)
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 vejce na potření
- sezamová semínka na posypání
Postup
V misce nejprve rozmícháme rozdrobené droždí pokojové teploty s cukrem, přilijeme zhruba 100 ml odstátého mléka, rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek, cca 10 minut.
Mouku smícháme se solí, přidáme vejce, rozpuštěné vychladlé máslo, zbývající mléko a kvásek. Vypracujeme těsto do hladka, lehce poprášíme moukou a necháme kynout cca 1 hodinu.
Z vykynutého těsta vytvoříme placaté bochánky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme 10 – 15 minut dokynout.
Hamburgerové bulky na závěr potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme sezamem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C zhruba 15 minut.
Hotové a vychladlé bulky rozkrojíme na půlky a můžeme se pustit do vynikajících hamburgerů.