Cukrová poleva

Vyzkoušený recept na cukrovou polevu na buchty, perníky a jiné moučníky, nebo cukroví. Můžeme ji ochutit také šťávou z citronu, rumem, čokoládou atd.

30 minut

Ingredience

  • 500 g cukru krupice
  • 150 ml vody
  • 20 ml octa (3 – 4 lžičky)

Postup

Cukr dáme do kastrolku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Při vaření se uvnitř kastrolku po okrajích nejlépe namočenou peroutkou stírá cukr, který může tvořit krystalky, nebo se přichytávat.

Jakmile je voda skoro vyvřená, přidáme ocet a dovaříme cukr na požadovanou konzistenci, tj. aby se trochu „táhnul“.

Kastrol s cukrem odstavíme z plotny, pokropíme vodou (použila jsem rozprašovač), aby se netvořil škraloup a dáme chladit do většího kastrolu se studenou vodou, nebo ji ihned použijeme.

Vychladlý cukr mícháme vařečkou, dokud se nezmění na bílou hmotu. Pak opět pokropíme vodou, aby neosychala.

S cukrovou polevou následně pracujeme tak, že si požadované množství zahřejeme tak, aby byla cukrová poleva teplá a mírně tekutá. Podle potřeby ji můžeme ochutit scezenou citronovou šťávou, rumem, nebo čokoládou.

Cukrovou polevu využijeme především na potahování, třeba nějaké buchty. Na zdobení třeba vanočních perníčků využijeme recept na bílkovou polevu.

Líbí se vám "Cukrová poleva"?



Komentáře