Vyzkoušený recept na domácí kulatou vánočku mojí maminky, kterou jsem okoukala. A jak na pletení vánočky? Dozvíte se také v tomto receptu.
50 minut, 1 kulatá vánočka
Ingredience
- 250 ml mléka
- 42 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 125 g másla
- 2 žloutky
- kůra z 1 citronu
Postup
Nejprve si zaděláme kvásek tak, že v misce promícháme do kašičky rozdrobené droždí pokojové teploty s cukrem, zalijeme zhruba polovinou množství mléka (cca 125 ml) a zaprášíme lžící mouky z odváženého množství. Necháme vzejít kvásek během 10 – 15 minut.
Do větší mísy přidáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme hotový kvásek, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, zbývající mléko a nastrouhanou kůru z citronu.
Ze všech ingrediencí vypracujeme vařečkou těsto a necháme ho zakryté utěrkou zhruba 3 hodiny kynout na teplém místě. Po hodině vždy těsto promícháme.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 6 stejných dílů, ze kterých uděláme dlouhé válečky a podle způsob challah upleteme vánočku.
Vánočku položíme na plech vyložený pečícím papírem, nebo do remosky a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
V troubě pečeme při teplotě 150 – 160 °C dozlatova, zhruba 30 – 40 minut. Pokud zvolíme remosku, bude to trvat zhruba 40 minut s tím, že je potřeba pohlídat vršek, aby se nezačal připalovat. Pokud ano, což může nastat po 10 – 15 minutách, zakryjeme vánočku alobalem a pečeme dál.