Recept na domácí majonézu je velice snadný a patří mezi ty základní, které můžeme využít při přípravě dalších receptů. Tak co, povedla se vám také?
10 minut, cca 250 ml majonézy
Ingredience
- 2 čerstvá vejce (žloutky)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 250 ml oleje
- šťáva z 1/2 citrónu
Postup
Základem domácí majonézy jsou žloutky a olej. Pokud máte čerstvá vejce, je to ještě lepší. Všechny ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu, než začneme majonézu připravovat.
Žloutky, hořčici a ocet dáme do mísy, ve které se nám bude majonéza dobře šlehat. Osolíme, opepříme a začneme pomalu a vytrvale šlehat.
Za neustálého šlehání začneme postupně po trochách přidávat olej. Ze začátku opravdu po větších kapkách a ve chvíli, kdy už je směs hustější, můžeme pomalu přilévat. Rozhodně není kam spěchat.
Když už je všechen olej přidán, “zašleháme” na závěr ještě šťávu z citrónu a domácí majonéza je hotová.