Francouzské brambory

Vyzkoušený recept na francouzské brambory, které jsou chuťově vynikající, snadné na přípravu a zaručeně zasytí celou rodinu.

75 minut, 6 – 8 porcí

Ingredience

  • 1 kg brambor (varný typ A)
  • 3 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 250 g uzeniny, nebo vařeného uzeného masa
  • 5 vajec na tvrdo
  • sůl
  • mletý pepř

Na zapečení

  • 3 vejce
  • 400 ml smetany (31 %)

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky, nebo kostičky. Cibuli nakrájíme na kolečka, která přepůlíme a na rozpáleném sádle osmahneme dozlatova.

Pekáček vymažeme trochou sádla, vysypeme strouhankou a začneme do něj skládat první vrstvu brambor. Osolíme, opepříme a přidáme uzeninu, nebo uvařené uzené maso na kostičky, uvařené vejce na tvrdo a pokrájené na plátky, cibuli. Naskládáme druhou vrstvu brambor, zopakujeme druhou vrstvu ostatních ingrediencí a zakončíme bramborami (u klasického pekáče to vyjde na 3 vrstvy brambor). Počet vrstev záleží na velikosti pekáče a na tom, jak moc „bohatou“ vrstvu děláme.

Takto připravený pekáč s francouzskými bramborami dáme zapéct do předehřáté trouby na 160 °C po dobu 50 minut s tím, že po 10 minutách pečení zalijeme brambory směsí vajec a smetany.

Líbí se vám "Francouzské brambory"?



Komentáře