Hrníčkové recepty jsou obvykle snadné a rychlé. Také tato vynikající hrníčková bábovka patří k nim. Žádné zdržování s vážením a výsledkem je výborná, navíc mramorová bábovka.
60 minut, 1 bábovka
Ingredience
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 1 lžíce kakaa
Postup
Oddělíme si nejprve žloutky a bílky. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh.
Povolené máslo utřeme s polovinou cukru do hladké pěny, přidáme oddělené žloutky a zašleháme trochu mouky (cca 1/8 hrnku) a mléko.
Zbytek mouky smícháme s práškem do pečiva a postupně přimícháme do připravené máslové směsi. Hotovou hmotu smícháme lehce s ušlehaným sněhem.
Pokud chceme mramorovou bábovku, pak oddělíme od oka 1/3 těsta a promícháme ji s kakaem. Do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané například hrubou moukou vylijeme nejprve polovinu světlého těsta, kakaové těsto a nakonec opět zbytek světlého. Koncem vařečky potom uděláme těstem dokola “vlnovkový” tah a tím docílíme mramorování.
Tuto hrníčkovou bábovku pečeme zhruba 40 minut v předehřáté troubě na 180 °C.