Vyzkoušený recept na nejlepší išlské dortíčky. Název cukroví pochází z rakouského letoviska Bad Ischl. Určitě vyzkoušejte, jsou skvělé.
60 minut
Ingredience
Těsto
- 350 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- kůra z 1/2 citronu (jemně nastrouhaná)
- 200 g loupaných mandlí (jemně nastrouhané)
- 1 lžíce kakaa (pro tmavou variantu)
- 250 g másla
- 2 žloutky
Dokončení
- cca 150 g meruňkového, jahodového, nebo malinového džemu
- čokoláda
- loupané mandle
Postup
Smícháme společně všechny sypké ingredience a do této směsi přidáme nakrájené máslo na menší kousky a oddělené žloutky.
Rukama vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do chladu.
Potom těsto vytáhneme, necháme odstát na pokojovou teplotu a na pomoučeném vále vyválíme plát o tloušťce zhruba 4 mm. Z tohoto plátu vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 5 cm a skládáme na plech s pečícím papírem.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme do růžova zhruba 10 minut.
Upečená a vychladlá kolečka potom slepíme džemem dle našeho výběru, vršek namáčíme do rozpuštěné čokolády nebo čokoládové polevy, zdobíme loupanou mandlí a necháme čokoládu ztuhnout.