Vyzkoušený recept na italské rizoto se špenátem a kuřecím masem, které se po italsku dělá trochu jinak, než jsme zvyklí.
30 minut, 2 porce
Ingredience
Rizoto
- 2 plátky másla
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g rýže (Arborio)
- 80 ml bílého vína
- 0,5 l masového vývaru
- sůl
- pepř
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
Špenát
- 1 hrst listů špenátu
- 20 g másla
- 3 stroužky česneku
Kuřecí maso
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa
Postup
Z citronové šťávy a olivového oleje připravíme marinádu, ve které naložíme opláchnutá a lehce poklepaná kuřecí prsíčka (prostě je potřeme). Dáme do mísy, zakryjeme a dáme do chladničky.
Ve větším kastrolu rozpustíme 1 plátek másla a na něm necháme rozvonět a zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. K ní přidáme olivový olej, promícháme a přisypeme rýži, kterou za neustálého míchání krátce opražíme na prudko. Když všechna zrníčka rýže zesklovatí, podlijeme vínem a za neustáláho míchání víno odpaříme.
Sporák ztlumíme a postupně začneme přidávat vývar. Vždy dáme prostor, aby se vývar absorboval do rýže a pak až přidáme zase další naběračku. Po 20 minutách vaření rýži vyzkoušíme a pokud je již měkká na skus, tak vývar přestaneme přidávat. Na závěr přidáme 1 plátek másla, nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a promícháme.
Zhruba 10 minut před dokončením rizota uděláme kuřecí maso a špenát. Kuřecí prsa grilujeme zhruba 5 minut z každé strany. Špenátové listy dusíme několik minut na rozpuštěném másle s rozmačkaným a krátce osmahnutým česnekem.
Hotový špenát vmícháme do rizota, zakryjeme pokličkou a necháme odpočinout. Zatím si nakrájíme kuřecí prsa na nudličky a při podávání je položíme na špenátové rizoto.