Vyzkoušený top recept na vynikající segedínský guláš z vepřového masa. Jako příloha nejlépe poslouží domácí houskový knedlík.
90 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 plátek másla
- 2 lžíce oleje, nebo sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce červené papriky (pálivá)
- 500 g vepřového masa (plec)
- 1 kg hlávkového zelí
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 kelímek zakysané smetany (180 ml)
- sůl
- pepř
Postup
V kastrolu rozpustíme máslo s trochou oleje a krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začíná být dozlatova, přidáme mletou papriku, promícháme a přidáme očištěné a opláchnuté vepřové maso nakrájené na kostky, které krátce orestujeme. Následně podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme do měkka.
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a na oleji ve druhém kastrolu nebo hrnci podusíme. Neustále mícháme, aby se nám nepřipálilo. Když začne zelí lehce hnědnout, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme do měkka. Podle potřeby přidáme vodu a promícháme.
Když je zelí skoro hotové (je poloměkké), osolíme, opepříme a dusíme ještě dalších 5 – 10 minut. Pak přidáme rajčatový protlak a maso se šťávou. Vše promícháme, přidáme zakysanou smetanu a dusíme společně do měkka.