Vyzkoušený recept na lahodný jahodový koláč s krémem a zdobený jahodami. Pokud milujete jahody a už nevíte co s nimi, tento koláč vám udělá radost.
40 minut, 1 koláč (koláčová forma o průměru cca 26 – 28 cm)
Ingredience
Těsto
- 210 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 1 špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1/3 sáčku prášku do pečiva (4 – 5 g)
- 1 hrst mandlí natural (mleté)
- 100 g másla
- 3 žloutky
Náplň
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 2 žloutky
- 50 g cukru moučka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Dokončení
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g jahodového džemu
Postup
Nejprve promícháme všechny sypké ingredience na těsto, přidáme máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto.
Koláčovou formu o průměru zhruba 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Připraveným těstem vyložíme formu. Můžeme si pomoci vyválením plátu a pak rukama dotvarovat již ve formě.
Těsto zlehka propícháme vidličkou rovnoměrně na několika místech, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme buď fazolemi, nebo nějakým plochým talířem, aby těsto příliš nevyskočilo a korpus zůstal nízký.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 10 minut, vytáhneme a necháme vychladnout.
Ohřejeme mléko, ve kterém rozmícháme nožem vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Ve větším kastrolu připravíme vodní lázeň. V menším kastrolku vyšleháme žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem, přilijeme mléko, dáme do vodní lázně a směs mícháme, dokud nezhoustne. Případně můžeme přidat ještě trochu škrobu.
Na již vychladlý korpus rovnoměrně nalijeme připravenou náplň a na ni skládáme jahody vcelku otočené špičkou nahoru. Na závěr můžeme, ale nemusíme pokapat jahody, nebo celkově povrch koláče trochu rozehřátým jahodovým džemem.