Vyzkoušený recept na koprovou omáčku od mé babičky, kterou si můžete dopřát s vejcem, nebo třeba hovězím masem. Koprovka je prostě úžasná omáčka.
90 minut, 4 porce
Ingredience
- 80 g másla
- 80 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 300 ml smetany na vaření
- ovocný nebo vinný ocet
- 1 svazek kopru
- 1 silnější plátek másla
- sůl
Postup
V kastrůlku nejprve připravíme světlou jíšku tak, že rozehřejeme máslo a do něj přidáme mouku. Pak intenzivně mícháme zhruba 1 minutu.
Do hotové jíšky přilijeme zhruba 200 ml horkého vývaru, promícháme, prohřejeme a přilijeme zbytek vývaru. Raději si ale pro jistotu necháme 200 ml, abychom mohli případně zředit.
Omáčku důkladně promícháme, snížíme plamen a vaříme cca 50 minut.
Potom přidáme smetanu, promícháme a vaříme dalších asi 15 minut.
Podle chuti přidáme ocet, osolíme a na závěr přidáme svazek nasekaného čerstvého kopru.
Před odstavením z plotny ještě koprovou omáčku zjemníme silnějším plátkem másla a promícháme.