Koprová omáčka

Vyzkoušený recept na koprovou omáčku od mé babičky, kterou si můžete dopřát s vejcem, nebo třeba hovězím masem. Koprovka je prostě úžasná omáčka.

90 minut, 4 porce

Ingredience

  • 80 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 300 ml smetany na vaření
  • ovocný nebo vinný ocet
  • 1 svazek kopru
  • 1 silnější plátek másla
  • sůl

Postup

V kastrůlku nejprve připravíme světlou jíšku tak, že rozehřejeme máslo a do něj přidáme mouku. Pak intenzivně mícháme zhruba 1 minutu.

Do hotové jíšky přilijeme zhruba 200 ml horkého vývaru, promícháme, prohřejeme a přilijeme zbytek vývaru. Raději si ale pro jistotu necháme 200 ml, abychom mohli případně zředit.

Omáčku důkladně promícháme, snížíme plamen a vaříme cca 50 minut.

Potom přidáme smetanu, promícháme a vaříme dalších asi 15 minut.

Podle chuti přidáme ocet, osolíme a na závěr přidáme svazek nasekaného čerstvého kopru.

Před odstavením z plotny ještě koprovou omáčku zjemníme silnějším plátkem másla a promícháme.

Líbí se vám "Koprová omáčka"?



Komentáře