Vyzkoušený recept na “obyčejné” šťouchané brambory, které chutnají neobyčejně a jsou vynikající přílohou k nějakému dobrému masu.
50 minut, 4 – 6 porcí
Ingredience
- 1 kg brambor (varný typ B nebo C)
- 6 větších cibulí
- 1 plátek másla nebo 3 lžíce olivového oleje
- 1 hrstka nasekané natě petrželky, nebo 3 jarní cibulky s natí
- sůl
- mletý pepř
Brambory oškrábeme, opláchneme, překrojíme na čtvrtky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Následně vodu z brambor slijeme, trochu necháme na dně a alespoň do hrnku odlijeme pro případnou úpravu konzistence.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmahneme ji dozlatova na rozpálené pánvi s máslem, nebo olejem, případně na sádle. Cibuli hlídáme a promícháváme, aby se nepřipálila a nebyla hořká.
Cibulku i s tukem přidáme k bramborám, osolíme, opepříme a šťouchadlem našťoucháme brambory do podoby hrudkovité kaše.
Přidáme nasekanou nať petrželky, případně nasekanou jarní cubulku s natí, promícháme a máme hotovo. Podle chuti můžeme přidat sůl, pepř a případně trochu vody s brambor pro doladění konzistence.